pühapäev, 19. oktoober 2014

miks koolid lastevanematele raha ei maksa?

Usun, et paljudel lapsevanematel on tekkinud vähemalt ühe korra küsimus, et tõesti-tõesti, miks ei maksta neile raha selle eest, et nad on oma lapse suutnud kooliealiseks kasvatada ja teda (enam-vähem) igapäevaselt kooli veavad? Ka minuni jõudis ühe mureliku lapsevanema kommentaar, et iga normaalne kool peaks ikka vanematele raha andma. 

Täitsa õige! Raha võiks hakata maksma juba raseduse planeerimise ajal, kui lapsevanem kirjutab alla lepingule, mille kohaselt on ta sunnitud panema lapse just sellesse konkreetsesse kooli (lepingu rikkumine toob kaasa ilmselgelt karistused). Võiks sisse panna ka lapse kvaliteeti hindava määra, mida saaks siis arvestada lapse keskmise hinde järgi (ei saa ju kõikidele vanematele ühtmoodi maksta, peab arvestama igasuguseid erinevaid tegureid, millest siis lõpuks lapse "hind" välja arvutatakse).


Kui nüüd päriselt rääkida sellest, maakoolid kindlasti "maksavad peale" vanematele suurtest koolidest rohkem. Maakoolidel on vaja ikkagi pingutada, sest lapsed võivad ka lähedalasuvasse linnakooli minna. Meie koolis on näiteks tasuta bussisõit, ringid ja trennid, õppevahendid (näiteks kõik töövihikud), osadele klassidele tasuta ekskursioonid, aga ikka leitakse, et kool peab veel rohkem õpilasi (rahaliselt?) toetama, Õpetajatele makstakse küll üüratuid palkasid, aga vot lapsed peavad virelema.

Mina saan ka üüratuid summasid, selgus hiljuti dialoogist mõne õpilasega. Järsku hakkas õpilasi huvitama, kui palju see õpetaja ikkagi palka saab. Ei ütelnud. Siis nad mõtlesid, et hakkavad pakkuma.
"Kas sa saad üle 100 euro palka?"
"Hea küll, ma ütlesin, et see pole teema, mida me hakkame arutlema."
"Kas sa saad siis üle 200??"
"Jätame selle jutu. Teie uudishimu rahuldamiseks ütlen, et jah, üle selle, kuid edasi jätkake oma fantaasia toel."
"Aga ütle veel, viimane kord, kas üle 300 ka????"
Siin nad lugesid enda arust midagi mu näost või kehakeelest välja ning nõustusid, et jah, ma saan ikka üle 300 euro ning imestasid, et niivõrd suured summad koolis liiguvad ja leidsid isegi, et kui nii suurtest rahadest juttu on, võivad nemad ka kaaluda minu ametit. Ainult liiga kaua peab õppima, see ikka ei istuks neile. 

See rahateema on muidugi alati nii lõputu ja sellest võiks nii palju rääkida, aga ma ausõna enne ei teadnud, et õpetajate asemel hoopis lapsevanemad peavad raha saama!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar